Wat je moet weten van de zakelijke autoverzekering

Heb jij een auto die je alleen gebruikt naar je werk te rijden, dan is een particuliere autoverzekering afdoende. Als een auto ook in het zakelijk verkeer wordt gebruikt, moet je een zakelijke autoverzekering afsluiten. Denk hierbij aan de volgende diensten:

  • Bestelauto’s voor klusbedrijven
  • Personenvervoer
  • Rijschool
  • Goederenvervoer
  • Garage of leasebedrijf

Het grijze kenteken

In het nabije verleden werd een zakelijke autoverzekering vaak gekoppeld aan het gebruik van een grijs kenteken. Het begrip bestaat nog steeds al zijn de meeste kentekens van zakelijke auto’s inmiddels ook gewoon geel. Het kentekenbewijs deel 1 van bestelauto’s was vroeger grijs en daar komt de naamstelling vandaan. Aan de opbouw van het kenteken kan je nog steeds een grijs exemplaar herkennen. Een dergelijke bestelauto mag ook privé gereden worden, maar de navolgende belastingvoordelen gelden alleen bij zakelijk gebruik.

1. Vrijstelling BPM

Ben je ondernemer en koop je een bestelauto dan krijg je automatisch vrijstelling van BPM. Er wordt daarbij wel als eis gesteld dat je deze auto meer dan 10% zakelijk gebruikt. Let op dat je in een aantal gevallen alsnog BPM verschuldigd bent, namelijk:
  • Bij ombouw van de bestelauto tot een personenauto.
  • Bij verkoop van de auto aan een particulier als de bestelauto niet ouder is dan 5 jaar.
  • Als je niet langer ondernemer bent, maar in de auto blijft rijden.
Geef ook altijd aan de verzekeringsmaatschappij door dat er vrijstelling van BPM heeft plaatsgevonden dan wel als de situatie is veranderd.

2. Verrekening btw

Als je een auto alleen zakelijk gebruikt en omzetbelasting verschuldigd bent over je zakelijke inkomsten, kan je voorbelasting verrekenen bij de aanschaf van je auto en de kosten die je daarvoor moet maken bij het gebruik. Hou er rekening mee dat je omzetbelasting verschuldigd bent over privégebruik. Ook bij de verkoop van een zakelijke auto moet je omzetbelasting berekenen en afdragen. Als je een zakelijke autoverzekering afsluit, moet je ook doorgeven of je de btw verrekent. Dit verlaagt de catalogusprijs en derhalve ook de premie.

3. Wegenbelasting

Voor een zakelijke auto geldt een lager tarief wegenbelasting. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Het is namelijk voorgeschreven dat je een ondernemer moet zijn, een btw-nummer hebt en de auto op jouw naam staat. Tevens moet je minstens 10% zakelijke kilometers maken en dit kunnen aantonen middels een kilometerregistratie.

Hoe kan je een zakelijke autoverzekering afsluiten?

Vrijwel iedere verzekeringsmaatschappij biedt de mogelijkheid om zowel een zakelijke als particuliere autoverzekering af te sluiten. Ook zakelijke autoverzekeringen kan je vergelijken bij een aantal onafhankelijke websites.

Tips bij zakelijke autoverzekeringen

Wil je op de kosten besparen bij een zakelijke autoverzekering dan zijn de opties vergelijkbaar als bij een particuliere verzekering. Overweeg om kleine schades zelf te betalen als je hiermee een malus kunt voorkomen. Ook het verhogen van het eigen risico is een mogelijkheid als er relatief weinig schade wordt gereden. Uiteraard is het verstandig om te checken in hoeverre de keuze voor een andere verzekeringsmaatschappij voordelen oplevert.

 

in deze editie

Voor deze editie van Volvodrive Magazine reden we de eerste kilometers in de EX30. Aart van der Haagen besteedt aandacht aan de laatste door een verbrandingsmotor aangedreven sedan en duikt in de geschiedenis van diens sportieve voorvaderen. Verder gingen we in gesprek met Rick Michiels, die zijn XC90 V8 inruilde voor een V70 R en maakten we een laatste rondje in het Volvo Museum alvorens World of Volvo zijn deuren opent. Veel leesplezier!

Aanbevolen

Algemene voorwaarden