Waar moet je op letten bij het importeren van een auto?

Stel: je wil een nieuwe auto kopen en je oog is gevallen op een import auto. Zijn er dan nog extra zaken waar je rekening mee moet houden? Je wil natuurlijk niet een auto waarbij met kilometerstanden of schadebakken gesjoemeld is. Je moet natuurlijk bij elke occasion goed opletten. Wat zijn specifieke aandachtspunten voor het kopen van een importauto?

Kilometerstand
Allereerst moet je goed kijken naar de tellerstand van de geïmporteerde auto. Voor Nederlandse auto’s is er de Nationale Auto Pas (NAP), een vast registratiesysteem voor auto’s in het Nederlandse kentekenbestand. Bij geïmporteerde auto’s ligt dit net wat anders. Zo kun je bij een Duitse occasion misschien nog een keuringsrapport aantreffen maar de laatst opgenomen kilometerstand. Toch is het bij een importauto toch een kwestie van op je gevoel afgaan.

Onderhoudsboekje
Een aanknopingspunt om erachter te komen of je import een goede keuze is, zou het onderhoudsboekje kunnen zijn. Ook hier is het opletten: het onderhoud hoeft niet per definitie uitgevoerd te zijn door een merkdealer. Het is daarnaast een mogelijkheid dat er gesjoemeld is met de boekjes of stempels op die boekjes. Controleer dus of de gegevens in het onderhoudsboekje overeenkomen met die van de auto zelf.

Prijs
Een derde punt om in de gaten te houden is de prijs van de auto. Geïmporteerde auto’s zullen over het algemeen een iets lagere prijs hebben, omdat ze in het buitenland goedkoper te halen zijn. Toch moet je oppassen bij een te groot prijsverschil. Is de prijs in vergelijking met niet-importauto’s heel laag, dan kan dit een indicatie zijn voor eventuele opgelopen schade of een hele hoge kilometerstand.

Conclusie
Je kunt niet altijd zeker weten of een geïmporteerde auto voldoet aan je eisen en of je een goede auto hebt gevonden om aan te schaffen. Er is wel een oplossing voor deze onzekerheden: je kunt bij twijfel een deskundige een aankoopkeuring laten doen. Dit kan een deel van je twijfel wegnemen. Hou ook in je achterhoofd: echt niet met elke importauto is iets mis.
 

in deze editie

Aan de automarkt kleefde vaak een negatief imago en dat kwam met name door de eerder aangegeven handjeklap. Volgens VCNL-directeur Herrik van der Gaag gaat er veel meer transparantie in deze wereld komen, hetgeen hij nader toelicht in het interview dat we met hem hielden. Verder snijden we in deze editie van Volvodrive Magazine de taart aan voor de P1800, die zijn 60e levensjaar viert. Oud-politicus Ad Lansink vertelt over zijn XC40 Recharge P8 en Aart van der Haagen maakte een reportage over een V70 XC die zeven keer het klokje rondging. Wij wensen je veel leesplezier met deze nieuwe uitgave!

Aanbevolen

Algemene voorwaarden