Waar moet je op letten bij het importeren van een auto?

Stel: je wil een nieuwe auto kopen en je oog is gevallen op een import auto. Zijn er dan nog extra zaken waar je rekening mee moet houden? Je wil natuurlijk niet een auto waarbij met kilometerstanden of schadebakken gesjoemeld is. Je moet natuurlijk bij elke occasion goed opletten. Wat zijn specifieke aandachtspunten voor het kopen van een importauto?

Kilometerstand
Allereerst moet je goed kijken naar de tellerstand van de geïmporteerde auto. Voor Nederlandse auto’s is er de Nationale Auto Pas (NAP), een vast registratiesysteem voor auto’s in het Nederlandse kentekenbestand. Bij geïmporteerde auto’s ligt dit net wat anders. Zo kun je bij een Duitse occasion misschien nog een keuringsrapport aantreffen maar de laatst opgenomen kilometerstand. Toch is het bij een importauto toch een kwestie van op je gevoel afgaan.

Onderhoudsboekje
Een aanknopingspunt om erachter te komen of je import een goede keuze is, zou het onderhoudsboekje kunnen zijn. Ook hier is het opletten: het onderhoud hoeft niet per definitie uitgevoerd te zijn door een merkdealer. Het is daarnaast een mogelijkheid dat er gesjoemeld is met de boekjes of stempels op die boekjes. Controleer dus of de gegevens in het onderhoudsboekje overeenkomen met die van de auto zelf.

Prijs
Een derde punt om in de gaten te houden is de prijs van de auto. Geïmporteerde auto’s zullen over het algemeen een iets lagere prijs hebben, omdat ze in het buitenland goedkoper te halen zijn. Toch moet je oppassen bij een te groot prijsverschil. Is de prijs in vergelijking met niet-importauto’s heel laag, dan kan dit een indicatie zijn voor eventuele opgelopen schade of een hele hoge kilometerstand.

Conclusie
Je kunt niet altijd zeker weten of een geïmporteerde auto voldoet aan je eisen en of je een goede auto hebt gevonden om aan te schaffen. Er is wel een oplossing voor deze onzekerheden: je kunt bij twijfel een deskundige een aankoopkeuring laten doen. Dit kan een deel van je twijfel wegnemen. Hou ook in je achterhoofd: echt niet met elke importauto is iets mis.
 

in deze editie

In deze editie van Volvodrive Magazine besteden we uiteraard aandacht aan de nieuwe EX90. Aart van der Haagen ging naar Beesd om verslag te doen van het 25-jarig jubileum van de Volvo 700 Vereniging en zelf had ik het voorrecht om een ritje te maken in de 240 Turbo 16V van Pehr Gyllenhammar. Verder mocht ik een interview houden met Lex Kerssemakers, wat een interessant kijkje geeft in zijn lange carrière bij het merk. Veel leesplezier!

Aanbevolen

Algemene voorwaarden