Buitenlandverklaring aangepast, let op met leaseauto's!

Als je met een leaseauto gaat reizen naar Marokko, Tunesië, Turkije of Oekraïne dan moet je goed gaan opletten. De buitenlandverklaring voor deze landen is namelijk op 1 juni 2019 aangepast. Dit is dus voor alle leaseauto’s het geval, waaronder voertuigen van Volvo. Er zijn meerdere aspecten veranderd in dit proces en wij vertellen je er graag meer over.

Bij een leasemaatschappij kun je onder andere kiezen voor auto leasen zakelijk, maar ook voor privé leasen. Veel mensen gebruiken hun lease auto om te reizen naar het buitenland. Als je dan naar bovenstaande landen wilt afreizen, moet je een aantal zaken op orde hebben. Voorheen hoefde je alleen maar een buitenlandverklaring aan te vragen om met een lease auto af te reizen naar het buitenland. Zo’n verklaring wordt ook wel een ‘machtiging voertuig buitenland’ genoemd. Dit kon je regelen bij een leasemaatschappij. Zo’n verklaring werd gebruikt om te laten zien dat jij de eigenaar bent van de auto. Bovendien toont het aan dat je gemachtigd bent om te rijden in de leaseauto. Door de Kamer van Koophandel werd deze buitenlandverklaring dan gelegaliseerd, zodat jij gewoon met de auto kon afreizen naar landen als Marokko, Turkije, Tunesië en Oekraïne. 

Aan deze gedeelte van het proces is dan ook helemaal niets veranderd. Je moet vanaf 1 juni 2019 wel wat meer doen dan alleen het regelen van een buitenlandverklaring voor de landen Marokko, Turkije, Tunesië en Oekraïne. Bij een Nederlandse rechtbank moet je namelijk een apostille regelen voor deze landen. Een apostille kun je gewoon zelf aanvragen bij een rechtbank. Als je de apostille hebt gekregen, dan kun je direct gebruik maken van de buitenlandverklaring. Het Consulair Diensten Centrum van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Consulaat van het bestemmingsland hoeft vanaf 1 juni 2019 de machtiging voertuig buitenland niet meer te legaliseren. Dit was in voorgaande jaren wel het geval.

Een apostille wordt gebruikt om een Nederlands document te legaliseren in het buitenland. Dit zal worden gedaan door middel van een stempel of sticker. Als je een apostille hebt gehaald bij de rechtbank, dan zal het document tevens geldig zijn in andere landen buiten Nederland. Het Apostilleverdrag geldt voor verscheidene documenten, waaronder documenten van rechterlijke instanties. Hierbij kun je onder meer denken aan documenten van het Openbaar Ministerie of een gerechtsdeurwaarder. Notariële akten kun je tevens geldig maken in het buitenland met een apostille, net zoals officiële verklaringen op onderhandse stukken. Documenten voor handelstransacties of document opgemaakt door diplomatieke en consulaire ambtenaren zijn overigens niet onderdeel van het Apostilleverdrag.

 

in deze editie

Wij mochten voor deze uitgave rijden met de V60 B4 en de XC40 P8, waarin we Pilot Assist uitgebreid aan de tand voelden. Hoewel het nu nog puur ondersteuning betreft geeft het wel een goed idee van hoe de toekomstige zelfrijdende auto zich zal gedragen. Verder een uitgebreid artikel van Aart van der Haagen die een 264 GLE op LPG belicht, coronaproof genieten van een privéconcert dankzij een S80 en het verhaal van een superkanon van een half miljoen. We wensen je veel leesplezier en… stay safe!

Aanbevolen

Algemene voorwaarden