Buitenlandverklaring aangepast, let op met leaseauto's!

Als je met een leaseauto gaat reizen naar Marokko, Tunesië, Turkije of Oekraïne dan moet je goed gaan opletten. De buitenlandverklaring voor deze landen is namelijk op 1 juni 2019 aangepast. Dit is dus voor alle leaseauto’s het geval, waaronder voertuigen van Volvo. Er zijn meerdere aspecten veranderd in dit proces en wij vertellen je er graag meer over.

Bij een leasemaatschappij kun je onder andere kiezen voor auto leasen zakelijk, maar ook voor privé leasen. Veel mensen gebruiken hun lease auto om te reizen naar het buitenland. Als je dan naar bovenstaande landen wilt afreizen, moet je een aantal zaken op orde hebben. Voorheen hoefde je alleen maar een buitenlandverklaring aan te vragen om met een lease auto af te reizen naar het buitenland. Zo’n verklaring wordt ook wel een ‘machtiging voertuig buitenland’ genoemd. Dit kon je regelen bij een leasemaatschappij. Zo’n verklaring werd gebruikt om te laten zien dat jij de eigenaar bent van de auto. Bovendien toont het aan dat je gemachtigd bent om te rijden in de leaseauto. Door de Kamer van Koophandel werd deze buitenlandverklaring dan gelegaliseerd, zodat jij gewoon met de auto kon afreizen naar landen als Marokko, Turkije, Tunesië en Oekraïne. 

Aan deze gedeelte van het proces is dan ook helemaal niets veranderd. Je moet vanaf 1 juni 2019 wel wat meer doen dan alleen het regelen van een buitenlandverklaring voor de landen Marokko, Turkije, Tunesië en Oekraïne. Bij een Nederlandse rechtbank moet je namelijk een apostille regelen voor deze landen. Een apostille kun je gewoon zelf aanvragen bij een rechtbank. Als je de apostille hebt gekregen, dan kun je direct gebruik maken van de buitenlandverklaring. Het Consulair Diensten Centrum van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Consulaat van het bestemmingsland hoeft vanaf 1 juni 2019 de machtiging voertuig buitenland niet meer te legaliseren. Dit was in voorgaande jaren wel het geval.

Een apostille wordt gebruikt om een Nederlands document te legaliseren in het buitenland. Dit zal worden gedaan door middel van een stempel of sticker. Als je een apostille hebt gehaald bij de rechtbank, dan zal het document tevens geldig zijn in andere landen buiten Nederland. Het Apostilleverdrag geldt voor verscheidene documenten, waaronder documenten van rechterlijke instanties. Hierbij kun je onder meer denken aan documenten van het Openbaar Ministerie of een gerechtsdeurwaarder. Notariële akten kun je tevens geldig maken in het buitenland met een apostille, net zoals officiële verklaringen op onderhandse stukken. Documenten voor handelstransacties of document opgemaakt door diplomatieke en consulaire ambtenaren zijn overigens niet onderdeel van het Apostilleverdrag.

 

in deze editie

We konden het niet nalaten om de vernieuwde XC90 een plekje op de cover te geven van de nieuwe uitgave van Volvodrive Magazine. Nummer 48 is een gevarieerde editie geworden met een verhaal over de de XC60 T6 in de States, terug in de historie met de PV60, die ook Amerikaanse trekjes vertoont. De aankondiging van de vierde editie van Volvodrive Treffen en een reportage betreffende het ophalen van de eerste V60 T8 voor de Nederlandse markt. Verder het laatste Volvo-nieuws. In de eerste week van maart in je brievenbus en verkrijgbaar in de schappen van je gespecialiseerde boekenshop.

Aanbevolen

Algemene voorwaarden