Volvo V90 primeur als politieauto in Zweeds verkeer

Een Zweedse politieauto word je niet zomaar. Om mee te kunnen draaien onder vaak bizarre omstandigheden moet je als dienstauto van goeden huize komen. De nieuwe premium V90 valt in deze categorie, maar werd allereerst door de belanghebbende politiekorpsen en Volvo uitgebreid getest. De afdeling Special Products bij Volvo Car heeft alles uit de kast gehaald om aan de specifieke wensen van de Zweedse politie te voldoen. Het chassis van de auto is extra verstevigd en kent een nog dynamischer rijgedrag. De remmen en de ophanging zijn aangepast en verder is de auto volledig uitgerust met alle benodigde gereedschappen en communicatieapparatuur. De techneuten van de Special Products afdeling in Torslanda hebben ongeveer een week nodig om de auto van een standaard V90 te transformeren naar een échte Polisbil. 

Volvo heeft al een lange geschiedenis met het leveren van politieauto’s. Al vanaf 1929 bestrijdt de Zweedse politie de criminaliteit achter het stuur van een Volvo. Daarna volgden andere klassiekers uit de Volvo-reeks als politieauto zoals de Duett, de Amazon, de 140- en 160-serie en de 240-serie. De XC70 was tot dusver de beste politieauto ooit door de Zweedse politie getest, maar dat stokje wordt dus begin dit jaar overgedragen aan de V90. Wellicht dat we in Nederland mettertijd ook weer enkele Volvo’s als dienstauto kunnen verwelkomen op de weg, aangezien de V90 voor de sterke arm der wet ook aan andere landen wordt aangeboden. Het zou een prachtige opvolger zijn voor de gestreepte V70’s die nu in ons land rijden.


 

in deze editie

Voor deze editie van Volvodrive Magazine reden we de eerste kilometers in de EX30. Aart van der Haagen besteedt aandacht aan de laatste door een verbrandingsmotor aangedreven sedan en duikt in de geschiedenis van diens sportieve voorvaderen. Verder gingen we in gesprek met Rick Michiels, die zijn XC90 V8 inruilde voor een V70 R en maakten we een laatste rondje in het Volvo Museum alvorens World of Volvo zijn deuren opent. Veel leesplezier!

Aanbevolen

Algemene voorwaarden