Jan Wilsgaard is niet meer...

Wilsgaard leed al geruime tijd aan de ziekte van Parkinson en was de laatste jaren van zijn leven niet meer in staat te communiceren met zijn dierbaren en vrienden. De iconische ontwerper werd geboren op 23 januari 1930 in Brooklyn, New York en was van 1950 tot 1990 Chief Designer bij Volvo Cars. Janne, zoals hij door familie en vrienden werd genoemd, studeerde aan de Gothenburg School of Applied Arts waarna hij direct na het behalen van zijn diploma op verzoek van Volvo-oprichter Assar Gabrielsson bij Volvo kwam werken. Wilsgaard werd verantwoordelijk gesteld voor de nieuwe modellen van Volvo en kreeg de bijna onuitvoerbare taak de opvolger van de populaire PV444 op papier te zetten. Dat lukte hem wonderwel met de Amazon wat de internationale doorbraak voor Volvo zou betekenen. 

In een later stadium bracht Wilsgaard de cultauto aller tijden tot leven; de Volvo 200-serie, waaruit de legendarische 240 werd geboren. Hij werd bekend als de man die van een rechttoe rechtaan bedrijfswagen een populaire stationwagen maakte die plaats bood aan een compleet gezin. In een van de komende edities van Volvodrive komen we uitgebreid terug op zijn roemrijk leven en zijn behaalde successen, maar ook besteden we aandacht aan de man achter de ontwerper Wilsgaard. Hij was namelijk niet altijd een makkelijke collega om mee samen te werken en ging voor niets opzij om zijn gelijk te halen. De 850 was zijn laatste project bij Volvo; een model dat hij zelfs niet meer afmaakte en de finishing touch overliet aan zijn collega designers die hem altijd terzijde hadden gestaan. Dat Wilsgaard maar een eervol plekje mag krijgen in het Volvo-museum. Hij verdient het.

in deze editie

Voor deze editie van Volvodrive Magazine reden we de eerste kilometers in de EX30. Aart van der Haagen besteedt aandacht aan de laatste door een verbrandingsmotor aangedreven sedan en duikt in de geschiedenis van diens sportieve voorvaderen. Verder gingen we in gesprek met Rick Michiels, die zijn XC90 V8 inruilde voor een V70 R en maakten we een laatste rondje in het Volvo Museum alvorens World of Volvo zijn deuren opent. Veel leesplezier!

Aanbevolen

Algemene voorwaarden